We komen bij de vraag die brandt onder de nagels van al degenen die zijn blijven zitten: hoe kan ik liefdesverdriet overwinnen en omgaan met een breuk? Wat helpt echt? Moet ik mezelf begraven en me wentelen in pijn totdat het vanzelf stopt? Of moet ik naar buiten gaan, de wereld op zijn kop zetten en me laten afleiden? Laten we eens kijken naar de mogelijkheden.
Methode 1: terug trekken
Wat doe je meestal als de wereld voor je instort? Duidelijk: je zoekt een veilige plek en verstopt je tot het voorbij is. De “Duck and Cover”-methode heeft de Amerikanen in ieder geval geholpen om het hoofd te bieden aan de angst voor gevreesde nucleaire explosies – nou ja, in ieder geval min of meer. Waarom zou het bij ons ook niet werken? De strategische terugtrekking en de tactiek van isolement zijn eigenlijk volkomen normaal menselijk gedrag – ongeacht of het een tastbare, fysieke of emotionele dreiging is. Als verlaten persoon heb je eerst tijd nodig om de schok en de aanval te verwerken.
Hoe herstel je ervan? Met tonnen snoep, digitale fotoalbums bekijken en sprenkelen – in de Star Wars- of Lord of the Rings-marathon. De dames onder jullie horen misschien hun weg door al je snoezige rockalbums, terwijl de heren zweren bij death metal. We laten ons gaan, veranderen de nacht in dag, stoppen met scheren en stinken naar zweet, bier en een flinke portie zelfmedelijden. Waarom opstaan als het leven gefermenteerde citroenen voor onze voeten uitkotst? Dus het klopt. Omgaan met pijn, beruchte wonden likken en piekeren zijn een must. Maar zorg ervoor dat je op een gegeven moment de tweede fase “emotionele uitbarsting” achter je laat en weer gaat leven. Anders wordt het genezingsproces alleen maar onnodig verlengd.
Hoe zei Goethe? “In elke grote scheiding zit een zaadje van waanzin; men moet oppassen niet te piekeren en er bedachtzaam voor te zorgen.” Wat zegt dat ons? Zodra deze vervelende kiem uit de hel wortel heeft geschoten, ben je er niet zo snel vanaf. Een zaadje kan snel een parasitaire sequoiaboom worden. Wat te doen? Haal de heggenschaar eruit en trim de scheut. Waar we al goed tuingereedschap bij de hand hebben, kunnen we het gebruiken om de baard en beenhaar te trimmen. Neem een douche, geef je gezellige rokcollectie weg (serieus – doe jezelf een plezier) en herwin je wereld.
Methode 2: De ontsnapping voorwaarts
Iedereen reageert anders op een breuk. Terwijl sommigen zich verstoppen, storten anderen zich in de strijd. Het plan is om het te vieren, te drinken en het varken uit te laten. Het sleutelwoord is afleiding. En zolang je niet alleen bent, is alles goed. Het is je meisjes verboden om zelfs maar de maker van het uit elkaar te halen en je vrienden krijgen de opdracht om een nieuw biertje voor je te halen zodra je in de droger bent. Je gebruikt alcohol om inwendige verwondingen te desinfecteren. Je tuimelt in de maalstroom van trivialiteiten en gebruikt Tinder en Co zodat je geen minuut alleen hoeft te zijn. Uw motto: “Rellen en Remmidemmi”.
Je kunt daarbij de grond onder je voeten verliezen, maar dat is opzettelijk. Je probeert wanhopig je pijn te verdrinken in rusteloosheid en danst wanhopig om je hoofd en kraag. Dat zou op dit moment misschien kunnen werken, maar dergelijke repressiemaatregelen werken slechts in beperkte mate. Op een gegeven moment moet je stoppen. Je schaduw zal je vroeg of laat inhalen – hoe snel je ook rent. En dan? Alle pijn en onderdrukte wanhoop zullen met dubbele kracht toeslaan. Een confrontatie ontloop je dus niet. De vraag is of je je emoties liever direct onder ogen wilt zien of het lijden kunstmatig wilt verlengen.
Methode 3: Maak een mix.
Geen van beide manieren kan als een wondermiddel werken – althans niet op zichzelf. Maar hoe kan ik concreet omgaan met een relatiebreuk? Heel eenvoudig: het zit allemaal in de mix. Als het nodig is, wentel je je in je isolement en bijt je in je kussen. Zing je hart uit met “Love will tear us apart”, “Hold on your love” of “The Scientist” als het moet. Maar treur niet te lang. Zeg maar snel vaarwel tegen de snor, melancholie en martelaarschap. Ga naar buiten, ontmoet mensen en krijg je leven terug. Geen kant-en-klaar leven, maar een nieuw, op maat gemaakt leven – helemaal voor jou alleen. Leer de voordelen van vrijheid kennen en zie jezelf als een individu, niet als een aanhangsel van een liefde uit het verleden. Luister naar je hart en lichaam en pak wat je nodig hebt: verdriet of afleiding. En dan opnieuw opstarten. Het kost tijd, maar de tegenslag zal je sterker maken. Ernstig.