Cryptovaluta’s zoals bitcoins zijn een technologische innovatie: de virtuele valuta zijn beveiligd door middel van encryptie en zijn meestal gedecentraliseerd georganiseerd. De geschiedenis van cryptocurrencies begon in het begin van de jaren negentig toen een groep cryptografen en programmeurs zichzelf “cypherpunks” noemden op basis van het woord “cyberpunk”. Naast technische discussies wisselden de Cypherpunks ook politieke standpunten uit; het was voor hen belangrijk om de privacy te beschermen. Een manier om dit te doen, zijn technologieën waarvan de veiligheid wiskundig kan worden bewezen: encryptie.
De Brit Adam Back is een van de actieve cypherpunks. Back had Hashcash in 1997 ontwikkeld om spam te bestrijden: Hashcash gebruikte voor het eerst Proof-of-Work om het uitgevoerde werk te bewijzen en daarmee een basiscomponent van Bitcoin en andere cryptovaluta’s. Leuk weetje: Omdat Back Hashcash heeft uitgevonden, gaan er soms geruchten dat Adam Back eigenlijk Satoshi Nakamoto is, het pseudoniem van de onbekende Bitcoin-uitvinder. “Satoshi Nakamoto” is als het ware het Japanse equivalent van “Hans Mustermann”. Op 1 november 2008 presenteerde Nakamoto Bitcoin en de bijbehorende whitepaper “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” (PDF). Nakamoto legde de technische basis van Bitcoin en liet de verdere ontwikkeling aan anderen over. Cryptocurrency, blockchain, e-wallet & Co.: termen Als je de wereld van digitale valuta wilt betreden, kom je termen als “blockchain” of “e-wallet” tegen. Als we kijken naar hoe cryptocurrencies werken, worden deze termen iets duidelijker.
Blockchain & cryptografie maken het mogelijk
Als we kijken naar de oorsprong van cryptocurrencies – de cypherpunks uit de jaren negentig – wordt duidelijk dat de ontwikkelaars veel belang hechtten aan privacy. Bitcoins streefde een soortgelijk doel na: ze wilden ervoor zorgen dat betalingen anoniem kunnen worden gedaan en dat derden deze betalingen ook niet zouden kunnen volgen. Hiervoor wordt in blockchaintechnologie gebruik gemaakt van encryptie. Met behulp van cryptografie wordt informatie zodanig veranderd dat deze in eerste instantie geen zin meer heeft.
Bitcoin vertrouwt bijvoorbeeld op het SHA256-algoritme.
Overboekingen in Bitcoins worden samengevat in hashblokken. Het algoritme wordt enerzijds gebruikt om transacties samen te vatten en anderzijds om betalingen voor ongewenste derde partijen te kunnen verbergen. Daarnaast is er de veiligheidsfactor: als Bitcoin-transacties niet-versleuteld waren, zou het mogelijk zijn om transacties in uw eigen voordeel te wijzigen met behulp van de Bitcoin-programmacode. Voor een beter begrip verduidelijken we de term “blockchain”: de naam van de term is afgeleid van het type gegevensdocumentatie. Dit betekent: datasetblokken worden aan elkaar geregen en zo aan elkaar gekoppeld tot een groeiende blokketen (= “blockchain”). Deelnemende netwerkknooppunten komen door middel van een consensusprocedure een uniforme blockchainstatus overeen, terwijl de cryptografische mechanismen ervoor zorgen dat gegevens die ooit in de blockchain zijn opgenomen onveranderlijk blijven.
Bewaar cryptocurrencies veilig in de e-wallet
De term “portemonnee” of “e-wallet” wordt vaak gehoord in verband met cryptocurrencies. Zie een portemonnee als een soort digitale portemonnee voor je cryptocurrencies. Je hebt een portemonnee nodig als je…
- cryptocurrencies van anderen ontvangen,
- cryptocurrencies opslaan of
- cryptocurrencies wilt versturen.
Je hebt voor elk van je cryptocurrencies een aparte wallet nodig, bijvoorbeeld een Bitcoin wallet, een Monero wallet enzovoort. Met uw Bitcoin-portemonnee kunt u alleen Bitcoins beheren, maar geen Moneros. De vergelijking met een wallet gaat maar gedeeltelijk op, want wallets zijn iets ingewikkelder dan de wallet. Als je nu cryptocurrencies naar een wallet wilt sturen, heb je het adres van de wallet nodig. Dit adres is een lange combinatie van cijfers en letters en elke portemonnee krijgt een uniek adres toegewezen. Het loont de moeite om meer te weten te komen over de verschillende wallets, want het versturen van cryptovaluta kan geld kosten: soms kost het versturen van coins uit je wallets bijna niets, en soms kost het meer dan 10 euro. Wallets zijn er in verschillende uitvoeringen: Als online wallet als eenvoudigste variant, als hardware wallet voor wie op zoek is naar een oplossing met meer veiligheid, of als software wallet. Deze variant wordt meestal aangeboden om te downloaden door de cryptovaluta-operators. Voordeel: uw privésleutels zijn van u. Nadeel: u moet deze privésleutels op een beveiligd apparaat beveiligen.
Digitale valuta: ups en downs
Bedroefd jubelend van de hemel tot de dood: beleggers die in cryptovaluta willen investeren, hebben sterke zenuwen nodig! Dat kun je zien aan de Cryptocurrency live koers, die naar boven gaat en dan weer naar beneden, en dan weer omhoog.Onregelmatige schommelingen zijn aan de orde van de dag bij Bitcoin & Co. Toch ontkom je er niet aan om na te gaan of de digitale munten niet geschikt zijn als investering. Helaas zijn er te veel argumenten tegen:
- Geen officieel betaalmiddel: Cryptocurrencies worden niet geaccepteerd door het warenhuis om de hoek of door de verantwoordelijke belastingdienst – en waarschijnlijk ook niet door uw verhuurder. Er zijn een paar online winkels en organisaties die cryptovaluta accepteren, maar digitale valuta werken niet op een breed front.
- Gebrek aan bescherming: gewone beleggingen zijn soms meer, soms minder veilig: staatsobligaties zijn ongetwijfeld veiliger dan aandelen. Bij faillissement van de systeemaanbieder is de wettelijke depositoverzekering van toepassing. Bij cryptocurrencies is dat niet het geval: er zit geen centrale bank, geen staat achter de digitale taler. Niemand kan garanderen dat het cryptokrediet winstgevend zal zijn.
- Gebrek aan materiële waarde: Iedereen die aandelen op een effectenrekening bezit, is betrokken bij een vennootschap. Iedereen die goud opslaat kan ervan uitgaan dat hij een betaalmiddel heeft in geval van een crisis. In beide gevallen is er sprake van een materiële waarde die wordt erkend. Dit is anders bij cryptovaluta: ze hebben alleen waarde zolang de gebruikers geloven in het succes van de respectievelijke cryptovaluta. Als speculanten zich afkeren van een cryptocurrency, kan de waarde de kelder in glijden.