In het begin werd het schuurpapier vooral gebruikt om op hout te werken. Tegenwoordig zijn er echter gecoate schuurmiddelen voor een grote verscheidenheid aan materialen zoals metaal, kunststof, staal of voor het verwerken van verf. Belangrijke factoren bij het kiezen van het juiste schuurpapier zijn onder andere het soort schuurpapier, het soort korrel, de binding en de ondergrond van het schuurpapier.

Schuurpapier kan meestal met de hand worden gebruikt, op excenterschuurmachines, vlakschuurmachines, parketschuurmachines en op vele andere machines. Afhankelijk van de toepassing is er ook klittenband schuurpapier. Schuurpapier is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes. Het korrelgetal, dat is gebaseerd op de maateenheid mesh, geeft het aantal mazen in een net per inch-eenheid aan. Hoe groter dit getal, hoe fijner de korrel. Volgens dit is een schuurpapier met een korrel van 400 fijner dan een schuurpapier met een korrel van 100. In het verleden waren de belangrijkste graansoorten die voor schuurmiddelen werden gebruikt vuursteen, granaat en amaril. Tegenwoordig zijn dit vooralsnog synthetische graansoorten zoals aluminiumoxide, siliciumcarbide of zirkoniumoxide. Hier is een voorbeeld van hoe je het vaak kunt vinden in professionele en doe-het-zelfzaken op internet.

Dit schuurpapier is geschikt voor een excenterschuurmachine of om met de hand te schuren, zoals u op de foto’s kunt zien. Ook wordt meteen duidelijk dat dit schuurpapier het beste gebruikt kan worden voor verf/lak/plamuur en houttoepassing. Metal Universal kan er ook mee geschuurd worden, maar met een minder goed resultaat. Het papier uit het voorbeeld is niet geschikt voor andere materialen zoals plastic.

Verdere informatie van de webwinkelier is bijvoorbeeld: de binding, graansoort, soort strooisel en de ondergrond. Een halfopen type strooisel betekent bijvoorbeeld dat ongeveer 70 – 80% van de bodem bedekt is met slijpkorrels. Dit heeft tot gevolg dat er grotere openingen zijn tussen de verschillende graanspuiten en dienovereenkomstig heeft dit papier een verhoogde materiaalverwijdering te volgen. Een open strooisel heeft dus een nog grotere spaanruimte en dus een nog grotere hoeveelheid materiaal afgevoerd. Terwijl een dichte soort strooisel meer geschikt is voor materiaalverwerking / oppervlakteverwerking.

Dit was een kort overzicht van het schuurpapier in het algemeen. In andere blogposts vind je meer gedetailleerde informatie over het gebruik, testen of vergelijkingen met schuurpapier. Een klein beetje informatie aan het einde: Isaac Fisher Jr. uit Springfield (Vermont) kreeg in 1834 een ouder over het fabricageproces van schuurpapier en kan daarom worden beschouwd als de uitvinder.

Schuurpapier