Ik krijg vaak de vraag: ‘Hoe krijg ik eindelijk mijn double unders onder de knie?’ Sommigen zeggen ook graag dubbele sprongen, maar de CrossFitter noemt ze eigenlijk altijd double unders.

Een double under doe je als je één keer omhoog springt en het touw twee keer onder je benen door zwaait. Dat kan niet met de normale snelheid van een simpele zwaai, dus je moet het touw meer zwaai geven, wat idealiter vanuit de pols zou moeten komen (maar meer over de tips in een oogwenk). In het Engels kun je het ook zo uitdrukken: Een springtouw gaat twee keer voorbij, DUBBEL, onder de voeten, ONDER je…. Misschien ben je er per ongeluk in geslaagd om onder de ene of de andere keer te verdubbelen, als dat zo is – geweldig! Maar wanhoop niet, ik heb goede, beproefde tips voor je.

Allereerst moet je voor een goed en snel springtouw zorgen, dat betekent dat je het beste een staalkabel kunt hebben en ten tweede een kogellager. Zoals deze (of mijn favoriete springtouw): Je kunt ook de gebruikelijke leren springtouwen gebruiken, maar ik vind de zogenaamde speedropes meer geschikt voor beginners. Het onderstaande voorbeeld is daarom nogal ongeschikt.

Belangrijk is ook hoe je de lengte van het springtouw het beste kunt aanpassen. Of gewoon een springtouw kopen met de ideale lengte voor JOU!

Wat me in het begin echt enorm heeft geholpen, was gewoon iets hoger springen dan mijn normale eenvoudige sprongen. Maar in de loop van de tijd heb ik veel meer tips opgepikt, en door veel te proberen, heb ik ze ook zelf verzameld.

Wat me in het begin echt enorm heeft geholpen, was gewoon iets hoger springen dan mijn normale eenvoudige sprongen. Maar in de loop van de tijd heb ik veel meer tips opgepikt, en door veel te proberen, heb ik ze ook zelf verzameld.

Alle tips samengevat:

  1. Het springtouw moet voor jou de perfecte lengte hebben en niet te lang zijn
  2. Ellebogen dicht bij het lichaam
  3. Houd uw onderarmen in een lichte hoek naar voren zodat uw handen ongeveer op heuphoogte zijn
  4. Het momentum moet alleen van de polsen komen
  5. Spring in het begin hoog (maakt het makkelijker, geloof me)
  6. benen op schouderbreedte uit elkaar (niet meer en niet minder)
  7. Houd uw voeten onder het midden van uw lichaam wanneer u opspringt (d.w.z. buig uw lichaam niet als een zakmes en trap uw voeten niet naar voren)
  8. Spring altijd op de bal van je voeten, niet op je hele voet
  9. Houd lichaamsspanning vast, misschien is het het beste om in het begin specifiek het kerngebied te spannen
  10. Trainen, trainen, trainen (een meester is tot nu toe zelden uit de lucht gevallen)
Tips voor double unders bij touwtjespringen