Veel actiehelden hebben tijdens hun avontuur al aan het reddingstouw gehangen. Een klassieker, want ook bij de oude Egyptenaren speelden touwen een belangrijke rol in het dagelijks leven. In de tussentijd is het onderwerp touwen een beetje veranderd en zijn we aangekomen bij tuinmeubelen – onder de Engelse term “touw”. Rope schudt momenteel de tuinmeubelmarkt door elkaar en concurreert nu met gevestigde materialen als teak, aluminium en polyrattan. Tijd dus om de stof eens van dichterbij te bekijken.

Rope overtuigt vooral door zijn lichte behaaglijkheid. Het sluit prachtig aan op de carrosseriestructuur en combineert goedkoop zitcomfort met een laag gewicht. Een ander hoogtepunt van het materiaal: touw is over het algemeen zeer onderhoudsvriendelijk – en daarom gemakkelijk schoon te maken. Maar wees voorzichtig: Rope heeft vele gezichten en is moeilijk te vatten.onder andere verlkrijgbaar van 4 seasons outdoor.

Waar is touw van gemaakt?

Net als bij polyrattan en rotan moeten we eerst onderscheid maken tussen een kunstmatige en een natuurlijke variant. Natuurlijke vezels hebben aanzienlijke nadelen omdat ze vatbaarder zijn voor echte meeldauw of rottingsprocessen. Daarom spelen alleen kunstmatige touwstoffen een belangrijke rol in tuinmeubelen.

Maar er zijn nogal wat plastics. Deze omvatten bijvoorbeeld nylon, polyethyleen, polyester of polypropyleen – en ze worden allemaal gebruikt voor touw. Sommige kunststoffen scoren bijzonder goed omdat ze geen vocht opnemen, terwijl andere zonder problemen tegen grote hitte kunnen. In het algemeen geldt echter het volgende: De kunststofvezels zijn zeer robuust en resistent. Touw is daarom bij uitstek geschikt voor gebruik buitenshuis – ongeacht het gebruikte plastic.

Een andere reden voor de verscheidenheid aan touwen: De synthetische vezel is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en formaten. Soms is het materiaal enkele centimeters dik, soms bestaat het uit een gebreid patroon of doet het denken aan koorden. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is de “touwachtige” look, die gewoon hip is en momenteel erg in de mode is. U profiteert hiervan: er is genoeg keuze beschikbaar voor elke smaak. In het voordeel van diversiteit is er echter ook een potentieel nadeel: touw is niet zomaar touw. Daarom moet u bij het kopen van tuinmeubelen van touw goed kijken en een bewuste keuze maken. Daarnaast moet de achilleshiel van plastic niet vergeten worden: de hitte. Het aantal graden varieert, maar hoe warmer het wordt, hoe groter de kans dat touw permanent kan vervormen.

Maar het is ook duidelijk: elk materiaal heeft één (of twee) haken. De voordelen van touw wegen hier echter duidelijk tegen op. Rope scoort vooral met zijn lage prijs, laag gewicht en opmerkelijk hoog zitcomfort. Dus schuif je aan je frisse touwdesign en kies je tuinmeubelen van touw voor je oase in huis? Of wil je eerst eens kijken naar een ander modern kunststof wonder?

Touw: hoogwaardig zitcomfort zonder compromissen?