Een echt klassiek recept met varkenshaas en een heerlijke roomsaus. Het is snel en gemakkelijk met slechts een paar ingrediënten. De varkensmedaillons in romige pepersaus kunnen in slechts 25 minuten aan familie of gasten worden geserveerd.

Kan iemand me even knijpen? Ik betrapte mijn man en zoon in de keuken op “koken” toen ik eerder dan verwacht terugkwam van een korte zakenreis. Varkensmedaillons in romige pepersaus met fixbag!!! En dat in mijn keuken, die altijd vers wordt bereid. Als de kat het huis uit is, dansen de muizen op de tafels. Mijn onervaren jongens wilden op een heel eenvoudige manier iets met vlees bereiden. Het weer was te slecht voor een barbecue… Oh sooo?!? De waarheid is dat varkensmedaillons in romige pepersaus al heel lang op het verlanglijstje van mijn man stonden sinds ze het in een restaurant aten voor wat honderd jaar geleden leek. Natuurlijk wilde ik niet de hysterische woede in de situatie zijn. In plaats daarvan wierp ik een geïnteresseerde en ontspannen blik op de lijst met ingrediënten op de zak en keek naar het koken. Tijdens het lezen, niet kijken, kreeg ik het weliswaar een beetje warm en koud. Het is verbazingwekkend wat voor ingrediënten er in zo’n eenvoudig gerecht in een instantproduct te vinden zijn.

Het smaakt altijd het lekkerst als het zelfgemaakt is Zoals verwacht was het medaillonrecept uit de zak qua smaak geen revelatie. Toch concurreer ik niet om fix-bags of instantproducten te demoniseren. Iedereen moet voor zichzelf beslissen of hij er gebruik van wil maken. Ik had alleen de ambitie om voor mijn mannen een recept voor varkensmedaillons in peperroomsaus te maken. Voor het geval ik weer op zakenreis ben. Met ingrediënten die je ook in de supermarkt kunt krijgen. Een recept dat snel en makkelijk is, ook zonder vaste zak, en ook nog eens klaar is in 25 minuten. Dus je kunt de volgende keer gewoon mijn foodblog checken en met de stap-voor-stap instructies met foto’s in het recept kom je er zeker uit. Al weet ik nu al dat ze sowieso barbecueën als het niet regent.

Mijn recept voor varkensmedaillons in romige pepersaus Hoe dan ook, het was erg leuk om het recept voor varkensmedaillons in romige pepersaus voor mijn mannen te ontwikkelen en ik voelde me een beetje Kitchen Impossible. Dit is een tv-show waarin sterrenchefs het opnemen tegen Tim Mälzer, ook een beroemde chef-kok. Je krijgt een gerecht voorgeschoteld, moet de ingrediënten proeven en vervolgens het gerecht origineel koken. Het was niet zo moeilijk voor dit klassieke recept. Zoals altijd vond ik het belangrijk dat de ingrediënten niet te exotisch waren en dat je ze in elke supermarkt of discounter kon kopen.

De varkenshaas wordt gebakken in de koekenpan

Voor goed vlees raad ik altijd een varkenshaas van een vertrouwde slager aan. De specialist kan u ook achtergrondinformatie geven over de herkomst en verwerking van de varkensfilet. Varkensmedaillons bakken is heel eenvoudig, zoals je in het recept zult zien. Ook een goede koekenpan is hierbij handig, want een goede warmteverdeling is altijd gunstig.

Bij het frituren is het ook belangrijk om niet te veel varkensmedaillons in de pan te doen. Het is beter in twee of drie porties, afhankelijk van de hoeveelheid, want als er te veel medaillons in de pan worden gedaan, kan de bodem van de pan de hitte niet vasthouden en zal deze afkoelen. De varkensmedaillons worden gestoofd in plaats van gebakken omdat de poriën niet sluiten en het vlees water verliest. Daarom gebruik ik graag een hele grote pan met een diameter van 32 cm. Ik kan ongeveer 7 medaillons aanbraden in de eerste ronde.

De roomsaus met peperkorrels is makkelijk zelf te maken

Naast de vleeskwaliteit is de stersaus van varkensmedaillons in roomsaus natuurlijk de pepersaus. Hiervoor wordt groene peper gebruikt. Groene peper omdat het een veel mildere hitte heeft dan zwarte peper. Peperbessen ontwikkelen piperine terwijl ze rijpen, en dat is pittig. Groene paprika wordt simpelweg eerder geoogst, geweekt in gezouten water en azijn of gevriesdroogd zodat de bessen, later granen genoemd, niet verder rijpen. Voor de peperroomsaus heb ik zoals gewoonlijk ingelegde groene peperkorrels gebruikt, omdat ze boterzacht worden en erop bijten is geen probleem, zolang je maar van peper houdt.

Varkensmedaillons in romige pepersaus